2010. augusztus 26., csütörtök

Somlói galuska



Olyan régen ettem somlóit... amolyan hagyományosat, autentikusat meg még tán sosem (csak nyomot hagyott volna bennem)... Hát nosza, keressünk receptet! Találtam is nagyon jónak tűnőt, Szamóca oldalán. Olyan jól hangzott, hogy muszáj volt kipróbálnom :) Nem csalódtam, isteni lett. Hogy is fogalmazzam meg finoman...az egész család két pofára zabálta :)

Bár fentebb belinkeltem a recept oldalát, azért ide is átmásolom (minimális változtatással) a szöveget.

Hozzávalók:

 
A sima piskótához:
  • 3 egész tojás, 
  • 3 evőkanál kristálycukor, 
  • 3 evőkanál rétesliszt.
A kakaós piskótához:
  • 3 egész tojás, 
  • 3 evőkanál kristálycukor, 
  • 2 evőkanál rétesliszt, 
  • 1 evőkanál holland kakaópor (vagy más jó minőségű cukrozatlan kakaópor).
A diós piskótához:
  • 3 egész tojás, 
  • 3 evőkanál kristálycukor, 
  • 2 evőkanál rétesliszt, 
  • 2 evőkanál darált dió.
A vaníliakrémhez:
  • 4 dl + 1 dl tej, 
  • 10 dkg porcukor, 
  • 2 tojássárgája, 
  • 4 evőkanál étkezési keményítő, 
  • 1 rúd vanília, 
  • 1 evőkanál vaj, 
  • (1 csomag vaníliás cukor).
A csokoládéöntethez:
  • 30 dkg jó minőségű étcsokoládé, 
  • 4 dl tejszín, 
  • 1/2 dl rum (vagy egy kiskanál rumaroma), 
  • 10 dkg porcukor.
 A díszítéshez: 
  • cukorral felvert habtejszín,
  •  és esetleg reszelt csokoládé.
Ami még kell az összeállításhoz:
  • 2 dl rum (vagy 2 dl vízben elkevert egy evőkanál rumaroma), 
  • 10 dkg porcukor, 
  • 20 dkg darabosra (véletlenül sem finomra!) vágott vagy darált dió, 
  • 20 dkg válogatott, megmosott jó minőségű mazsola.
A mazsolát legalább negyed órára áztassuk be a a porcukorral elkevert rumba, aztán szűrjük le, a cukros rumot és a rumos mazsolát külön-külön tegyük félre.


Elkészítés:

A piskótatésztákat elkészítjük (természetesen külön-külön a háromféle piskótához) a szokásos módon: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukor fokozatos adagolásával kemény habbá verjük, majd ebbe belekeverjük (még mindig habverővel) a tojássárgákat, végül kanállal a masszába forgatjuk a lisztet/liszttel elkevert kakaót/liszttel elkevert diót (óvatosan, de azért csomómentes legyen).


Kétféle módon süthetjük meg a piskótá(ka)t: 

  1. A különböző piskótatésztákat egyenként egy-egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  2. A háromféle tésztából egy evőkanállal váltakozó halmokat rakunk egymás mellé, aztán egymásra egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába vagy kisebb, magas falú tepsibe úgy, hogy mindig különböző tésztadarabok kerüljenek egymás mellé, aztán a tésztát előmelegített sütőben tűzpróbáig sütjük.

A megsült tésztát rácsra borítva kihűtjük.


A vaníliakrém elkészítése:

A vaníliarudat félbevágjuk, a belsejét a 4 deci tejbe kaparjuk, beledobjuk a tejbe a vaníliarudat is, és együtt felforraljuk. 

A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel, felhígítjuk a maradék 1 dl hideg tejjel, újra simára keverjük, majd óvatosan a vaníliás tejhez adjuk. Az így kapott keveréket állandó keverés mellett, lassú tűzön besűrítjük. 
Amikor besűrűsödött, levesszük a tűzről, és hozzákeverünk egy evőkanál vajat, és esetleg egy csomag vaníliás cukrot.


A csokoládéöntet elkészítése:


A csokoládét a tejszínbe tördeljük, beleszórjuk a cukrot, és lassú tűzön, gyakran kevergetve felforraljuk. Mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és időnként megkeverve kihűtjük. Amikor már langyosra hűlt, belekeverjük a rumot.


A somlói galuska összeállítása:

Ha egy formában, együtt sütöttünk a különböző tésztákból egy piskótát, akkor vágjuk a piskótakorongot vízszintesen három egyforma vastagságú szeletre.

Egy lapot helyezzünk vissza a sütéshez használt tortaforma vagy tepsi aljára. 

Locsoljuk meg a mazsola áztatására használt rum harmadával. Aztán kenjük rá a vaníliakrém harmadát. A vaníliakrémre pedig szórjuk rá a mazsola és a dió felét. 

Ezután helyezzünk a formába egy újabb piskótalapot. Óvatosan nyomkodjuk le. Öntözzük meg ezt is a rum harmadával, kenjük be a vaníliakrém harmadával, szórjuk meg a dió és mazsola maradékával, aztán fedjük be az utolsó tésztalappal. Ezt a lapot is nyomkodjuk le, öntözzük meg a maradék rummal.

Ezután kétféleképpen folytathatjuk a munkát attól függően, hogy hogyan szeretnénk tálalni a somlóit:
 

  1. A legfelső tésztalapra rákenjük a maradék vaníliakrémet.
     
  2. Az eddig összeállított süteményről levesszük a kapcsos tortaforma oldalát, és nem csak a sütemény tetejét, de az oldalát is bevonjuk a vaníliakrémmel, a krémet szépen elsimítjuk, a tetejét pedig felezett diószemekkel vagy reszelt csokoládéval díszítjük. Így tortaként is tálalhatjuk a somlóinkat.

A kész süteményt hűtőszekrénybe tesszük legalább 1-2 órára, hogy az ízei összeérjenek.







A tálalásnak is legalább kétféle módja van:
  1. Egy nagyobb evőkanállal jókora darabokat szaggatunk a tésztából úgy, hogy egy-egy tányérra, tálkába mindenféle tésztából jusson. Minden adagot bőven meglocsolunk rumos csokoládéöntettel és cukros tejszínhabbal díszítünk.
     
  2. A süteményt tortaként is szeletelhetjük. Minden tányérra egy szelet kerül. A szeleteket öntjük le a csokiöntettel, aztán tejszínhabrózsát nyomunk rájuk.

Kicsit bonyolultnak tűnik a hosszabb leírás miatt, de egyáltalán nem az. Érdemes kipróbálni :)

Annyit hozzátennék, hogy nekem ez a krém mennyiség kevésnek tűnik, a torta oldalait nem tudtam volna bekenni vele...

Ööö, és nem díszítettem ki a tortát (ezt a típust választottam), saját (gyors ;) ) fogyasztásra készült. De ha kellett volna pucc rá, akkor felvert tejszínnel kentem volna be az oldalát és körben a tetejére habrózsákat nyomtam volna.

2010. augusztus 22., vasárnap

Margarétás kicsitorta :)


Ezt a tortát Keresztanyám szülinapjára készítettem. Ma :)

Újfent mini tortában gondolkodtam, és ezúttal kipróbáltam a ganache-t, mint tölteléket.

Kakaós piskótát sütöttem 3 tojásból. Kihűlés után félbevágtam.

Még előző este megcsináltam a ganache-t, 200 ml habtejszínből és kb. 23 dkg tejcsokiból. Most nem olvasztottam fel a csokit teljesen, maradtak benne apró csokidarabkák (nem jelentett gondot a fondant-nal való bevonáskor sem).

Megtöltöttem, majd be is vontam vele a tortácskát. Kb. 3-4 órát pihent így a hűtőben.
Közben elkészítettem a margarétákat - azért ilyen színekből (narancs, sárga), mert perpill ilyen színű fondant-om volt a hűtőben :)

Ezután bevontam fehér fondant-nal, majd némi víz segítségével ráragasztgattam a virágokat is.
A torta tetején lévő virágok "bibéje" (valamint az évszám) rózsaszín cukorgyöngyből van, az oldalán lévőké pedig fehér cukoríróval lett pöttyözve.


2010. augusztus 20., péntek

Narancs-fekete virágos torta



Unokatesóm és barátnője július végén jöttek haza Inglandiából, röpke két hétre. Mindkettejüknek erre az időintervallumra esett a szülinapja, így éltem a fincsi lehetőséggel: két tortát is összeeszkábáltam :) Hm, az egyiket majdnem szó szerint...

U.tesóm laptop tortát kapott, élete párjának pedig Tigris-es (Tigger) tortát szerettem volna készíteni. Nagyjából sikerült is, csak Tigris maradt le róla... van képzőművészeti vénám, de az grafikai vonalon mozog; a szobrászkodáshoz még béna vagyok. És az is nehezítette a dolgomat, hogy a narancs színű fondant-t elfelejtettem visszatenni a hűtőbe, így olyan puha lett, hogy formázásra tökéletesen alkalmatlan volt. Na ennyit a bénázás részről :)

A torta feketeerdő lett, a borítás pedig narancs-fekete kombinációjú (Tigris színeiben) kisvirágos. Így ki tudtam próbálni a - Sőregitől - frissen beszerzett virágos kiszúrókat ;)

Mint a laptop tortánál is említettem, fekete festék híján széntablettával színeztem a fondant-t. Egyszínű és vegyes virágokat is gyártottam, a kiszúrókhoz mellékelt könyv/füzetke útmutatásai alapján. Erről a könyvről van szó.
A virágok közepét cukoríróval (Dr. Oetker) pöttyöztem. Fehérrel és sárgával.

A torta tetejének közepét a lehető legegyszerűbb módon készítettem: a narancs fondant-ra raktam rá az előzőleg fekete fondant-ból kivágott kört. Ezt és a virágokat is ecset és kevéske sima víz segítségével tapasztottam a tortára.

Laptop torta



Unokatesóm és barátnője július végén jöttek haza Inglandiából, röpke két hétre. Mindkettejüknek erre az időintervallumra esett a szülinapja, így éltem a fincsi lehetőséggel: két tortát is összeeszkábáltam :) Hm, az egyiket majdnem szó szerint...

Mivel u.tesóm kedveli (najó, erősen függő) a számtech dolgokat, kézenfekvő volt a laptop torta elkészítése. Ismét jóbarátomat, a gugli képkeresőt hívtam segítségül, a "laptop cake" kifejezésre kaptam is sok szép fotót, sok szép laptop szerű tortáról :)

Kialakult a saját elképzelés: ezüst borítás, fekete konzol fehér billentyűfeliratokkal, fekete monitor. Aztán ez módosult ezüst helyett fekete borításra, majd végül fehérre. Merhogy fekete festéket sajnos nem tudtam időre beszerezni. Ami furán hangzik, hiszen nem két nappal a tortakészítés előtt kezdtem el keresgélni :) Csak ha az ember jánya onlány szeretne több dolgot egyszerre megrendelni, akkor előfordulhat (Mörfi szerint elő is fordul..és télleg!), hogy végül valami mégsincs készleten... Na ez volt esetemben a fekete festék.

Úgyhogy a dizájnt tekintve fehér laptop (torta) lett a végeredmény (fekete konzollal); ami olyannagyon nemtúl férfiasss, de igyekeztem, hogy ne cuki kinézete legyen.

Belsejét tekintve tojáslikőrösre álmodtam meg, amihez sk. készítettem a tojáslikőrt. A piskótát először kakaósra szerettem volna, de mivel a másik torta feketeerdő volt, inkább a sima piskóta mellett döntöttem. Meg is sütöttem 7 tojásból egy tepsiben (6-ból is elég lett volna...a "túl sok érzet" az egész tortasütögetést végigkísérte amúgy, ahogy majd olvasható lesz :) ). Hagytam kihűlni, félbevágtam, majd kicsit lefaragtam a két rövidebb oldalából (a lehulló részekből isteni édesség keletkezett, a másik tortából megmaradt meggybefőtt és ganache felhasználásával).

A krémet Kiskukta konyhájából kölcsönöztem:

Tojáslikőrös krém:
  • 2 dl tej
  • 2 dl tojáslikőr
  • 1 cs. vaníliás pudingpor 
  • 1 e.k. cukor
  • 15 g étkezési zselatin
  • 1 dl tej
  • 4 dl tejszín
  • 2 e.k. porcukor
Elkészítés: a 2 dl tejet felforraljuk. Ezalatt a pudingot a cukorral összevegyítjük, majd hozzáadjuk a tojáslikőrt, és csomómentesre keverjük. A felforrt tejhez hozzáöntjük a pudingos keveréket, és összefőzzük. Hűtőfürdőbe tesszük kihűlni.

Az 1 dl tejben a zselatint elkeverjük, majd addig melegítjük, míg teljesen felolvad. Ezután félretesszük hűlni, amíg a hideg tejszínt a porcukorral felverjük.
A felvert tejszínből pár kanállal hozzáadunk a már kihűlt tojáslikőrős pudinghoz, elkavarjuk benne, majd a többi tejszínt is hozzáadagolva az egészet összedolgozzuk.

A zselatinhoz teszünk egy kanálnyit a krémből, elkavarjuk, majd a maradék zselatint beleöntjük a krémbe, és összedolgozzuk vele. Ha szeretnénk, hogy jobban érvényesüljön a likőr íze, ekkor még tehetünk hozzá.

A krémet kb. fél órára beraktam a hűtőbe, ezalatt szépen megdermedt. Megkentem a félbevágott piskótát, jóóó vastagon :) A krém 1/3-a így is megmaradt.

A ganache-t már előző nap elkészítettem, 6 dl főzőtejszínből, 5 tábla (50 dkg) tejcsokiból, és 3 tábla (30 dkg) fehér csokiból (gondoltam kipróbálom, milyen vegyesen). Valahogy úgy számoltam (el), hogy kell ennyi a két tortára... megsúgom, nem kell :) Elég lett volna az Edit tortasulijában megadott mennyiség (480 ml tejszín, 56 dkg csoki).
Az általam kreált ganache-nak megmaradt a fele.

A ganache-sal szépen bevontam a tortát és betettem éjszakára a hűtőbe pihenni.

Másnap reggel beszíneztem az előre elkészített fondant-t. Feketére egyharmad adagot színeztem, ez bőven elég lett a másik torta fekete dekorjához is.
Ugye mivel nem tudtam időre fekete zselés festéket beszerezni, más lehetőség után kellett néznem. Régebben olvastam a széntablettás színezésről, és arról, hogy nem okoz gondot a fogyasztása - hát akkor próbáljuk ki. Max. a gyerkőcök adagjáról majd leszedjük :)

A legnagyobb fejtörést a laptop fedele okozta; nevezetesen hogy miből készüljön. Ehető is legyen...meg tartása is :) Több lehetőség is eszembe jutott, pl. mézeskalács, fondant, de ezeket (már nem is tudom miért) elvetettem. Végül úgy gondoltam, kipróbálom a bolti mézes lapokat.
Méretben is jó volt, nem kellett szabdalni, csak éppen két darabot kellett összeilleszteni... Ezt végül 3 darab hurkapálca-nyárssal oldottam meg. Vékonyan bekentem ganache-sal, majd beraktam a fagyasztóba (hogy a krém ne puhítsa fel idő előtt a mézes lapokat).

A módszer remekül működött mindaddig, amíg be nem vontam a laptop tetejét fondant-nal...no a súly alatt meghajlott a mézeslap, vele együtt görnyedtem én is a kétségbeeséstől... de már nem volt mit tenni. Egy parafa alátét segítségével támasztottam hozzá a fedelet a laptophoz, kvázi két részletben szervíroztam a tortát.

Öröm az ürömben, hogy az ünnepeltnek így is tetszett... :)

Tojáslikőr



Még évekkel ezelőtt kerestem tojáslikőr (és bailey's) receptet, és ha jól emlékszem, a mindmegette.hu-n találtam is nekem tetszőt. Amit később kicsit átvariáltam... :) Íme:

Hozzávalók:

  • 30 dkg akácméz (aki teheti, termelőit vegyen, ne boltit! sokkal olcsóbb, és valóban MÉZ)
  • 5 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 1/2 vaníliarúd (de nem árt neki, ha egy egész belekerül ;) )
  • 2 dl vodka

Elkészítés:

A tejet felfőzzük a vaníliarúddal és a belőle kikapart vaníliával, majd kihűlésig kavargatjuk (noazért nem kell ott állni felette).

A mézet a tojássárgákkal habverővel simára keverjük. Kavargatás közben csurgatjuk hozzá a tejet, végül az alkoholt.

Üveg(ek)be töltjük és hűtőben tároljuk.

2010. augusztus 15., vasárnap

Ganache (gánáss)

Hogy mit takar a kifejezés (és hogy miből, hogyan készül), azt Edit Tortasulijából megtudhatjuk :)

"Ganache: egy tejszínnel vagy vajjal összekevert olvasztott csoki, amit nagyon szépen lehet torták bevonására, töltésére,  csokibomba bevonásához, csokigolyókhoz stb. használni. Szerintem a legfinomabb csokimázat ebből lehet csinálni, szinte mindenre fel lehet használni amihez csoki kell. Lehet belőle sűrűbb krémet csinálni amit truffle golyókhoz vagy töltelékhez kiváló, vagy ha hígabb, akkor öntetnek használhatjuk. A ganache-t fel is habosíthatjuk és tortába tölthetjük. Ha lehet akkor a legjobb minőségű csokit használjuk ehhez."

Hozzávalók:

    * 480 ml főző tejszín (vagy habtejszín)
    * 56 dkg csokoládé

Ha csak tortabevonáshoz használjuk, akkor ennek a mennyiségnek a fele is elég. Fehér csokis verziójához pedig az arányokat is változtatni kell - a fehér csokinak közel dupla mennyiségűnek kell lennie, mint a tejszínnek.

A főzőtejszínt felmelegítjük; legyen jó meleg, de ne forrjon. A csokit közben feldaraboljuk, majd beletesszük a meleg tejszínbe. Kicsit állni hagyjuk, majd alaposan elkeverjük (míg a csoki teljesen el nem olvad).



"Lehet ízesíteni esetleg kevés mézzel amitől szép fénye lesz a máznak, alkohollal, fahéjjal, ha édesebbre szeretnénk akkor a tejszint cukorral együtt melegítsük fel.

Hűtőben sokáig eltartható és újra melegítve felhasználható.

Ha fel akarjuk habosítani akkor addig varjunk vele amíg kihűl, majd egy habverővel verjük jó habosra. Keverhetünk bele vajat is ha dúsítani akarjuk. Ha máznak használjuk, akkor várjunk vele amíg kicsit kihűl,  majd a torta közepébe öntve hagyjuk szétfolyni és gyorsan egyengessük el egy késsel."

2010. augusztus 14., szombat

Nah...

Eddig tartott a blog átmentése...innentől zsír új, friss, ropogós bejegyzések kerülnek ide :)

2010. augusztus 2., hétfő

Torta Lucámnak - Anna napra :)

Anna torta

Jánykám első keresztneve az Anna, így olykor ezt is megüljük :) A torta e hétvégére maradt. Most is csak sebtiben dobtam össze...

3 tojásból sütöttem a piskótát (arányosan csökkentve a cukor és a liszt mennyiségét), mert most csak egy minitortát készítettem (17 cm-es tortaformában). Szoka szerint 3 felé vágtam a kihűlt karikát.

A krém is gyors, és egyszerű: vaníliás pudingot főztem (porból), majd kihűlés után összekevertem 2 dl habtejszínből vert, zselatin fix-szel dúsított habbal. Elég volt a krém fele a tortába, a többit 1-2 nap alatt szépen eltorkoskodjuk :)

A megtöltés után fehér csokis ganache-sal kentem le a tortát, kicsit beraktam a fagyasztóba, hogy gyorsabban dermedjen (...), aztán borítottam is be fondant-al. Mivel a krém túl lágy lett, és a torta sem dermedt meg eléggé, kissé szétcsúszós lett a végeredmény...

A rózsabimbók és a levelek sk. készültek, úgy értem segédeszközök nélkül...hm, látszik is rajtuk sajnos. Az L és az A betűk fondant-ból vannak sodorva, a többi sárga cukoríróval íródott.

Summázva: nohát nem ez a legsikerültebb tortám :) És ideje beszereznem egy-két díszítéshez szükséges eszközt is. Kiszúrókat pl. ... Noés normálisan fényképezni sem ártana már :)


Anna torta 2.

2010. augusztus 1., vasárnap

Töki pompos



A TV Paprika Íz és hagyomány c. műsorában találkoztam először ezzel a fogalommal. És a fogalom mögött micsoda kaja lapul! Nyam-nyam...Kicsit variáltam az alaprecepten (csak a feltétkészítésbe nyúltam bele), hogy jobban feküdjön szánk ízének.
 
A mai pompost két tepsiben sütöttem (23x32 cm-esek). Vegyesen használtam vörös- és lilahagymát, és friss élesztő híján 2 csomag instantosat alkalmaztam. Hát ami éppen volt itthon, nah :) Ahol zsír kellett, ott a félig sült bacon zsírját használtam fel.
 
Töki pompos
 
Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 5 k.k. cukor
  • 2 db közepes nagyságú krumpli
  • zsír
  • 2 fej lilahagyma
  • 40 dkg bacon
  • 1 nagy pohár tejföl (lehet kicsit több is)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg sajt
A krumplit kockákra vágva, sós vízben puhára főzzük. A bacon-t felkockázzuk és serpenyőben elősütjük.
 
Az élesztőt a 2 dl langyos tejben feloldjuk, majd hozzákeverjük a cukrot. A lisztet átszitáljuk, a közepébe fészket készítünk, és beleöntjük az élesztős cukros tejet. Kevés lisztet keverünk bele, és langyos helyen kelni hagyjuk.
 
Eközben a lilahagymát vékonyan felszeleteljük, a tejfölbe belenyomjuk (vagy reszeljük) a megpucolt fokhagymagerezdeket, és a sajtot lereszeljük.
 
A főtt krumplit a megkelt élesztős liszt tetejére nyomjuk (krumplinyomóval), és a krumpli főzőlevével összedolgozzuk a tésztát (ha a lé nem elég, pótolható langyos sós vízzel...kb. fél liter folyadék kell hozzá). Addig dagasztjuk, amíg az edény falától elválik, és a teteje is sima lesz.
A tál alját gyengén lezsírozzuk, erre kerül a kidolgozott tészta; a tetejét kissé belisztezzük és félretesszük pihenni.
 
Egy sütőtepsit kizsírozunk (legjobb a sütő gyári tepsije, kisebb tepsiben nagyon magas lesz a tészta..bár ha valaki azt szereti... :) ) és ebben terítjük szét a duplájára kelt tésztát. A tetejét villával megszurkáljuk és konyharuhával letakarva még a tepsiben is pihentetjük kicsit.
 
Jól előmelegített sütőben (vagy felfűtött kemencében) elősütjük, közben megfordítjuk, hogy egyenletesen süljön. Kb. 15-20 perc szükséges ahhoz, hogy szép, aranyló tésztát kapjunk (kemencében 5-10 perc).
Ekkor kivesszük, tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel, rászórjuk a sült bacon-t és végül a reszelt sajtot is. Újabb 10 percre visszatesszük a sütőbe és készre sütjük.
 
A recept eredetijében nem lilahagyma, hanem vöröshagyma, valamint nem bacon, hanem húsos füstölt szalonna szerepel. És a szalonna nincs elősütve.