2010. december 30., csütörtök

Sült kacsacomb vörösboros körtével



Karácsonyi főételként ezt a recit dobtam össze; az egyik "női" újságban olvastam :)

Sült kacsacomb vörösboros körtével
  • 4 db kacsacomb
  • 1 kg kacsazsír (én 1/2 kilót használtam)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 szál rozmaring
  • 4 db körte (nem árt, ha puhább fajta)
  • 4 dl vörösbor
  • 6 db egész szegfűszeg
  • 1/2 narancs leve és reszelt héja (végül beletettem egy egészét)
  • 2 e.k. méz
  • kevés vaj

A kacsacombokat sóval, frissen őrölt feketeborssal és a friss rozmaringgal bedörzsöljük és egy napra hűtőbe tesszük (nekem fél napra, és szárított rozmaringra futotta; így sem volt panasz az ízére :) ).

A kacsazsírt az apróra vágott hagymával és az összezúzott fokhagymával felmelegítjük, majd (már egy tepsiben) beletesszük a combokat úgy, hogy a zsír teljesen ellepje, és 120-130 fokos sütőben puhára sütjük.
(Gyanítom, hogy egy letakarás nem ártott vóna neki, mert így kissé kérges lett kívülről... Nade a receptíró valszeg feltételezte, hogy ezt mindenki tudja...oszt mégse'.
Ja, és "spóroltam" a kacsazsírral, felesben, egymás után sütöttem a combikákat, így lett egy kilóból fél kiló zsír elhasználva...)

A bort a szegfűszeggel, a narancslével és -héjjal, csipetnyi sóval és a mézzel felforraljuk, majd a körtéket takarék lángon puhára főzzük benne.
(Hogy a körtét meg kell é hámozni, vagy senem, azt nemtom. Én meghámoztam. És 2 db-ot egészben, 2 darabot felvágva, kicsumázva főztem meg.
A már eleve puhább húsú körte meg azért jobb, mert a bor hamar elillan róla, a kemény körte sohadesoha nem fog benne megpúúúhulni...legalábbis 4 deciben semmiképpen. Igen, ez is tapasztalat... :)) )

Miután a körték megfőttek, a levet leszűrjük (szegfűszeg, narancshéjreszelék eltávolítás ürügyén), a körtéket pedig 4-5 órán át állni hagyjuk benne. Tálaláskor újra felmelegítjük (a boros lötyit), kevés hideg vajjal besűrítjük, és a körtére locsoljuk.

Köretként a jó öreg krumplipürét alkalmaztam, de a recept mást említ:

1 kg sárga húsú burgonyát meghámozunk, vékonyra felszeletelünk, és egy tepsi alján szétterítjük. 3 dl húsleveslét öntünk rá (készülhet kockából is), és egy kevés kacsazsírt is, majd enyhén megsózzuk -borsozzuk, és 150 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.

2010. december 12., vasárnap

KicsiPóni torta



Természetesen a My Little Pony-król van szó, akiket leánykám kicsipóniknak nevez :) Van neki egy darab állatkája a "készletből", eddig nem tudtam, melyik; de mosssst, hogy képeket (rajzokat) kerestem róla a neten, felhomályosultam: Rainbow Dash a böcsületes neve.

Szóval őt próbáltam rávarázsolni a fehér fondant-al borított tortára - amely egyébként ismét minitorta lett, vagyis 3 tojásból, 17 cm-es kapcsos tortaformában sütött piskótából készült.
Belül sem vittem túlzásba a dolgot: fehércsoki-ganache és szeder (fagyasztott) a töltelék. A fondant alá is természetesen f.csokis ganache került. (Ezúttal 2 dl főzőtejszínhez 4 tábla fehér csokoládét adtam.)

KicsiPóni sablon segítségével vágódott ki a kinyújtott fondant-ból; mivel jelenleg nem rendelkezem működő nyomtatóval, a rajz pedig extra gyorsan kellett, hát a legegyszerűbb, leggyorsabb módot választottam a képernyőn megjelenő póni papírra vetésére: copy. A képet a megfelelő nagyságúra nagyítottam, majd egy füzetlapot helyeztem a monitorra és szépen körberajzoltam Rainbow Dash-t.

Óóó, hát a lényeg meg lemarad: az alkalom, amire a torta készült, kicsilányom nevenapja :)

Egyébiránt a pónis torta ötletét Kiskukta egyik remekműve adta :)