2011. január 23., vasárnap

Kardinális szelet

Még melegen, kissé szétcsúszva.


Ha már Rákóczi túrós, meg tojáshab, akkó hajrá Kardinális szelet... :)

Nagyon sok helyen találtam receptet a neten, de szinte mind egy kaptafára készült; ugyanaz a reci, és 95%-ban piramis alakú a végeredmény. Szóval (1 db) forrást most nem tudok megjelölni.

Kardinális szelet:

Fehér krém:
  • 8 tojás
  • 18 dkg cukor
  • csipet só

Sárga krém:
  • 3 tojássárgája
  • 2 egész tojás
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg liszt
 Töltelék:
  • sárgabarack lekvár (kb. 15 dkg)

Fehér krém elkészítése:

A tojásfehérjékhez csipet sót tettem, elkezdtem habbá verni, majd hozzáadagoltam a cukrot és kemény habot vertem belőle. Amíg megcsináltam a sárga krémet, a tojáshabot hűtőbe tettem pihenni.

Sárga krém elkészítése:

A 3 tojássárgáját, a 2 egész tojást és a porcukrot fehéredésig kevertem, majd hozzáadtam a vaníliás cukrot, a lisztet, és homogén masszává kevertem (kb. palacsintatészta sűrűsségű cucc lett belőle).

Na innen indult a buli... Először leírom, hogyan kell elkészíteni, aztán azt is, hogy nekem hogyan sikerült.

Mindkét krémet 1-1 habzsákba töltjük.
Tepsi(k)be sütőpapírt fektetünk, és az alábbiak szerint kb. 40 cm hosszú csíkokat nyomunk rá a habból és a krémből (előbb a habot nyomjuk ki, kb. ujjnyi távolságokra egymástól, majd a közöket töltsük ki a sárga krémmel):

2 db-ot ebből a rétegből: 4 habcsík közé 3 sárga krém csíkot nyomunk.
1 db-ot ebből a rétegből: 3 habcsík közé 2 sárga krém csíkot nyomunk.
1 db-ot ebből a rétegből: 1 habcsík.

Namost nekem ebből a mennyiségből futotta még 1 db  "3 habcsík közé 2 sárga krém csíkot nyomunk" rétegre is, szóval összesen 5 réteget gyártottam. 
A sárga krémet pedig nem töltöttem nyomózsákba, hanem kiskanállal adagoltam az előzőleg kinyomott habcsíkok közé. Legközelebb asszem nem így fogom :)
És a következő alkalommal szilikon alátétet fogok használni, mert a sütőpapír lefejtésével megkínlódtam/tunk (a süti is).

Sütés: előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 10-15 percig sütjük a rétegeket.

Ha kész, lefejtjük róluk a sütőpapírt, és piramisszerűen rétegezve, a rétegek közé baracklekvárt kenve összeállítjuk a süteményt.

Én elszálltam kicsit a lekvározással, úgy gondoltam, nem árt neki kicsivel több, mint a receptben...hádde ártott :) Túl édes lett.

Tanulság: első sütinél nem érdemes partizánkodnom...

Egyébként tuti édesség! :)


2011. január 10., hétfő

Rákóczi túrós


Ahhoz képest, hogy mennyire szeretjük a Rákóczi túróst, most először készítettem el... Szerencsére kifogtam egy űbertuti receptet, Andi oldalán. Hááát, amikor készítés közben belekóstoltam a tojáshabba, majdnem volt egy mini orgazmusom :)

Rákóczi túrós


Tészta:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • reszelt citromhéj (én felet használtam)

Túrós réteg:
  • 50 dkg túró
  • 3 e.k. búzadara
  • 1 tojás (én csak a sárgáját tettem bele)
  • 5 dkg cukor (ízlés szerint; több is lehet, kevesebb is - de a tojáshab nagyon édes, nem baj, ha legalább a túrótól nem ragad össze a szánk)
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj (itt is felet használtam)
  • mazsola (na ez nekem most kimaradt...)

Tojáshab:
  • 5 tojásfehérje
  • 30 dkg cukor
Ez szerepel az eredeti receptben, de mivel mi szeretjük a magas tojáshabot, más arányokkal operáltam :) 8 tojásfehérjéhez 35 dkg cukrot használtam.

  • baracklekvár (a tészta megkenéséhez).

Elkészítés:


A tésztához a hozzávalókat alaposan összedolgozzuk/összegyúrjuk, majd az így kapott linzertésztát kb. 25x35-ös tepsiben szétterítjük (én kézzel szétlapogattam/nyújtottam 1-1,5 cm-esre), és megsütjük. Mivel erre vonatkozó instrukciót nem tartalmazott a reci, a gázsütőm 4-es fokozatán sütöttem.


A túrós réteghez/töltelékhez valókat összekeverjük, összedolgozzuk. A megsült tésztát kivesszük a sütőből, megkenjük baracklekvárral, majd ráterítjük a túrótölteléket.


A tojáshabhoz 25 dkg cukrot kevés vízzel (amennyi pont ellepi) jól fel kell főzni (kevergetni nem szabad!), úgy, hogy a cukor gyöngyözzön, buborékosodjon. Ez egy pár perces művelet. Nem fog odakozmálni :) A karamellizálódás sem megy olyan könnyen, de ezt már ne várjuk meg...színtelen trutyit kell kapnunk. Érdemes a fenti linket (Andi oldalát) megnézni, mert Ő ott fotókkal is szemlélteti, milyennek kell lennie a cukornak. A jól felfőtt cukornak :)


A maradék 10 dkg cukrot a tojásfehérjékkel habbá verjük (nem kell teljesen készre, de hab legyen), majd még forrón a felfőzött cukrot - folytonos kevergetés mellet - belecsurgatjuk. Így verjük az egészet kemény habbá.


Az így elkészített tojáshabot rárakjuk a túrós rétegre, és szépen (vagy nem szépen) elkenjük rajta. Nekem jobban bejön az autentikus hatás (lsd. alsó kép) :) Egy evőkanállal nagyjából vízszintesre simítottam, osztán mehetett is be a sütőbe. Nem kell már sütni, csak a tojáshabot szárítani, kb. 10-15 percig, 80-100 fokon. Mivel nekem hagyományos gázsütőm van, és az ilyen "alacsony" fokot nem nagyon tud produkálni (főleg, hogy ugye a tésztasütéssel már be is volt izzulva), hát kitámasztottam a sütő ajtaját egy fakanállal.



Szép lett, finom lett, isteni lett :)

2011. január 8., szombat

"Olajka" torta

A Zuram szülinapjára készítettem ezt a tortát. Aki - több más tulajdonsága mellett - Olaj szurkoló (Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub). Én is, amúgy :) És mivel olyan buliba vitte a tortát, ahol szintén szurkolók (haverok) verbuválódtak össze, hát természetesen a klub logóját találtam ki rá.

A belseje feketeerdő, a fondant borítás alá fehércsokis ganache került.

A betűk is természetesen piros-fekete színűek lehettek csak :)

2011. január 2., vasárnap

Bailey's


Akárcsak a tojáslikőr, ez is mindmegette.hu-s recept (ööö...legalábbis így emlékszem...). Egyszerű és nagyon finom! Ahhoz képest, hogy bélíz(ű)... ;) Pfffh, ezdecarvót...

Bailey's
  • 5 dl főzőtejszín
  • 12 e.k. porcukor
  • 3 púpozott e.k. ír kapucsínópor
  • 4 tojássárgája
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 dl vodka (ízlés dolga, lehet több is; az eredetiben 5 dl szerepelt).

A hozzávalókat (a vodka nélkül) csomómentesre turmixoljuk, majd hozzáadjuk a vodkát is.
Gyenge lángon kicsit összemelegítjük (véletlenül se forrjon, nehogy a tojás kicsapódjon).
Végül üveg(ek)be töltjük és hűtőbe tesszük.

Jó, ha áll 1-2 hetet, hogy az ízek összeérjenek. De az sem baj, ha 1 hét alatt elfogy :)
Ami az eltarthatóságát illeti: úgy gondolom, hogy az alkohol miatt hetekig is elvan a hűtőben. Legalábbis a téli időszakban. Nyáron azért ezt nem reszkíroznám meg...

2011. január 1., szombat

Boldog Új Esztendőt...

...kívánok Mindenkinek, egy fincsi Bailey's recepttel :) 

Coming soon...

Madártej


Ez az édesség a gyerekkoromból valahogyan kimaradt... Felnőttként viszont igyekszem bepótolni a lemaradást :) Bejgli helyett idén ezt készítettem desszert gyanánt.

A recept egy kedves ismerősömtől származik. Először kicsit furcsálllllottam benne a babapiskótát, de a végeredmény meggyőzött :)

Madártej
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1,5 l tej
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 e.k. liszt
  • babapiskóta/háztartási keksz

A tojásfehérjéket 3 e.k. cukorral kemény habbá verjük, majd kanállal a gyöngyöző tejbe (kb. 1-1,3 liter) szaggatjuk. (Fontos, hogy a tej éppcsak gyöngyözzön, ne lobogva forrjon!) 
Kb. 1 percig főzzük (csak addig, míg a hab meg nem dagad kissé), megfordítjuk, a másik oldalát is főzzük egy kicsit, végül szűrőkanállal kiszedjük. (Legjobb egy szűrőedénybe. És ha nem akarjuk, hogy a hab összeessen, azonnal takarjuk le az edényt.)

A tojássárgákat 2 dl tejjel, a vaníliás cukorral, a liszttel és a maradék cukorral elkeverjük. Egy kevés meleg tejet öntünk hozzá, majd az egészet a többihez öntve összeforraljuk.

Összetört babapiskótát teszünk egy tálba (én babapiskóta-tallért használtam, oda lett a tördelés öröme... :) ), ráöntjük a forró krémet, a tetejére pedig rárendezzük a habgaluskákat.

Szobahőn történő hűlés után mehet a hűtőbe :)

Több variációját is kipróbáltam már egyébként...kicsit sűrűbben, több tojással, picit több cukorral... mindenhogy isteni :)