2011. április 9., szombat

Meggyleves



Pár hete úgy gondoltam, hogy ideje Kisebbemnek is megkóstolnia a meggylevest. Akkor gyorsan készítettem is egy lábaskával, de azt még cukorral. Úgyhogy a Zuram nem is evett belőle. Most megcsináltam édesítőszerrel. Mindenkinek ízlett :)


Meggyleves

  • 600 g meggy (jelen esetben fagyos, 2x300g)
  • 8 db szegfűszeg
  • 1 t.k. őrölt fahéj (vagy 2-3 egész rúd)
  • 1 m.k só
  • 3,5 t.k folyékony édesítőszer (Süssina-t használunk)
  • 1 dl almalé (vagy almaital)
  • (2-3 citromkarika, ez most nálunk kimaradt)
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 1 cs. főzős vaníliás pudingpor (puncsos is lehet).

Nem túl bonyolult étek... :) A meggyet (fagyott állapotában) felöntöttem vízzel, annyival, hogy jó bőven ellepje, és feltettem főni. Hozzáadtam a szegfűszeget (ami természetesen lehet őrölt is), a fahéjat, a sót, az édesítőszert és az almaitalt. Ezt addig főzzük, amíg a meggy bírja a gyűrődést. Szerintem maximum 20 perc.

Szóval, mielőtt a meggyszemek szétesnének, behabarjuk a tejszínben csomómentesre elkevert pudingporral. Még egyet rottyantunk a levesen, és kész is :) Melegen és hidegen is fogyasztható.


Tipp: nem tudom, mennyira találom fel ezzel a spanyol viaszt, de az őrölt fahéjat érdemes kevés meleg vízben elkeverni és úgy a leveshez adni (vagy megvárni, míg a leves kissé megmelegszik), mert a hideg vízben nem oldódik (gyorsan) :) Nekem elsőre szépen elterült a víz felszínén, mint a Mexikói-öbölben az olajfolt...

Update 2011.11.21.
Időközben kicsit módosítottam a mennyiségeken, nekünk így jobban ízlik: 

Szegfűszegből mehet akár 15-20 db is, almaléből (100%-os) 2 dl, és a 200ml-es tejszínes dobozban sem hagyom benne azt a fél decit, szóval belemegy az egész doboz :) A citromot teljesen elhagyjuk, így is kellően savanykás. Csak ennyi :)