2013. szeptember 28., szombat

Banános cupcake, vaníliás vajkrémmel



Úgy gondoltam, ezúttal Kispöcsösünk nem tortát visz az oviba a névnapján, hanem muffint. Illetve inkább cupcake-et, krééémmel a tetején. Mivel eddig csak ritkán muffinoztunk, megpróbáltam jó receptet keresni, és kideríteni, hogy mi a különbség a muffin és a cupcake között - ha van. Sokra nem jutottam :) Legközelebb jobban beleásom magam a témába. Most megelégedtem egy alaprecept banános felturbózásával, és egy egyszerű, vaníliával ízesített vajkrémmel.

Hozzávalók 12 db cupcake-hez:


  • 12,5 dkg lágy vaj 
  • 12,5 dkg cukor 
  • 12,5 dkg liszt 
  • 2 db tojás (ha kicsik, akkor 3db) 
  • 1,5-2 db érettebb banán
  • 2-3 e.k. tej 
  • fél csomag sütőpor 
  • 1 t.k. vaníliaaroma 
  • csipet só.  


A sütőt előmelegítettem 190 fokra (gázsütő 3. fokozat), a muffinsütő formába papírkosárkákat tettem. A tojásokat felvertem. A banánokat összeturmixoltam.

Gépi habverővel összekevertem a lágy vajat a cukorral, míg habos masszát kaptam. Hozzáöntöttem a felvert tojásokat, a vaníliaaromát, és ezekkel is jól elkevertem. Majd rászitáltam a sütőporral elkevert lisztet, beleforgattam a masszába, végül hozzáadtam a pürésített banánt is, így dolgoztam össze homogén masszává. Lágy, kissé csöpögős tésztára van szükségünk, úgyhogy 2 vagy 3 evőkanál tejjel lágyítani kell a cuccot.

Az előkészített papírkosárkákat 2/3 részig megtöltjük (ez nagyjából egy evőkanálnyi tésztát jelent), majd 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük.

A legjobb, ha sütőrácsra téve hagyjuk őket kihűlni. De legalább a muffinsütő formából szedjük ki őket :) A díszítéshez csak akkor fogjunk neki, ha teljesen kihűltek.

Hozzávalók a vajkrémhez:


  • 35 dkg átszitált porcukor 
  • 17,5 dkg lágy vaj 
  • 1 t.k. vaníliaaroma 
  • csipet só 
  • 2 e.k. forró víz.

 
A puha vajat és a porcukrot gépi habverővel alaposan összedolgoztam. (Személyes megjegyzés: többek között erre a célra is tudnám használni a régóta vágyott, méregdrága KitchenAid robotgépet ;) ) Hozzáadtam a vizet és a vaníliaaromát is, és addig kevertem, míg (nagyjából...) világos, habos masszát kaptam.

A krémet csillag alakú csővel ellátott habzsákba tettem, és feldíszítettem vele a sütiket. Ez a vajkrém mennyiség 12 db sütikéhez elegendő; így szép nagy adag krém jut mindegyikre. Én viszont a vásárláskor elszámítottam magam a vajjal, így az oviba készült 3 adag cupcake-re csak egy adag vajkrém jutott... ezért olyan szerény a krémkalapjuk a képen... :) Így utólag is (és még egyszer): Isten éltessen, Hunor! :)


2 megjegyzés:

  1. Elvileg a cupcake ugye mini torta, a tésztája is könnyebb, puhább (bár nekem a muffinom is könnyű és puha....). A cupcake-en mindig van valami bevonat és a muffin lehet sós is, édes is.

    VálaszTörlés
  2. Köszi! :) Igen, olyan infót találtam is, hogy a cupcake 4 tojásos, lazább, piskóta jellegű tészta, míg a muffin 2 tojásos. De amikor receptet kerestem (amerikai oldalakon is), 4 tojásosba sehol sem akadtam.
    És az enyém egyszem tuti muffinom is jó puha ;) Szóval a tésztát tekintve nem lettem sokkal okosabb...

    VálaszTörlés