Pár hete úgy gondoltam, hogy ideje Kisebbemnek is megkóstolnia a meggylevest. Akkor gyorsan készítettem is egy lábaskával, de azt még cukorral. Úgyhogy a Zuram nem is evett belőle. Most megcsináltam édesítőszerrel. Mindenkinek ízlett :)
Meggyleves
- 600 g meggy (jelen esetben fagyos, 2x300g)
- 8 db szegfűszeg
- 1 t.k. őrölt fahéj (vagy 2-3 egész rúd)
- 1 m.k só
- 3,5 t.k folyékony édesítőszer (Süssina-t használunk)
- 1 dl almalé (vagy almaital)
- (2-3 citromkarika, ez most nálunk kimaradt)
- 1,5 dl főzőtejszín
- 1 cs. főzős vaníliás pudingpor (puncsos is lehet).
Nem túl bonyolult étek... :) A meggyet (fagyott állapotában) felöntöttem vízzel, annyival, hogy jó bőven ellepje, és feltettem főni. Hozzáadtam a szegfűszeget (ami természetesen lehet őrölt is), a fahéjat, a sót, az édesítőszert és az almaitalt. Ezt addig főzzük, amíg a meggy bírja a gyűrődést. Szerintem maximum 20 perc.
Szóval, mielőtt a meggyszemek szétesnének, behabarjuk a tejszínben csomómentesre elkevert pudingporral. Még egyet rottyantunk a levesen, és kész is :) Melegen és hidegen is fogyasztható.
Tipp: nem tudom, mennyira találom fel ezzel a spanyol viaszt, de az őrölt fahéjat érdemes kevés meleg vízben elkeverni és úgy a leveshez adni (vagy megvárni, míg a leves kissé megmelegszik), mert a hideg vízben nem oldódik (gyorsan) :) Nekem elsőre szépen elterült a víz felszínén, mint a Mexikói-öbölben az olajfolt...
Update 2011.11.21.
Időközben kicsit módosítottam a mennyiségeken, nekünk így jobban ízlik:
Szegfűszegből mehet akár 15-20 db is, almaléből (100%-os) 2 dl, és a 200ml-es tejszínes dobozban sem hagyom benne azt a fél decit, szóval belemegy az egész doboz :) A citromot teljesen elhagyjuk, így is kellően savanykás. Csak ennyi :)
Szia! Kérlek, nézz be hozzám egy játék erejéig!
VálaszTörlésSzia Balwin! Egy díjat szeretnék neked átadni, ha erre jársz légyszí kukkants be érte hozzám.
VálaszTörlésHelló! Te aztán jól eltűntél!!! Várjuk további receptjeidet!
VálaszTörlés