2012. szeptember 12., szerda
Kakaós csiga, kókuszos csiga
Régóta kívántam már elkészíteni ezt a péksütit, szeretik a gyerkőceim. Meg mi is, noh. Most végre rá is szántam magam. A recept természetesen Limarától van :) Szemeztem a vajas verzióval is (jaigen, mert ez a kelt variáns), de ahhoz még gyűjtöm a lelkierőt ;) Akárcsak a rétestésztához... de az egy másik poszt.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
csipet só
3 e.k. cukor
1 egész tojás
1 tojássárgája
kb. 2,5 dl tej
2 dkg élesztő
8 dkg olvasztott vaj.
Kókuszkrém:
2 db tojásfehérje
10 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék.
A tojásfehérjéket felverjük, közben kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot. A kész habba belekeverjük a kókuszreszeléket.
Kakaós töltelék:
kakaópor (mindig holland kakaóport használok)
porcukor.
A tészta hozzávalóit (a vaj kivételével) beleöntöttem a kenyérsütőgép üstjébe (dagasztó/kelesztő program), majd pár perces dagasztás után hozzáadtam az olvasztott vajat is. Ha a tészta rendesen összeállt, ki lehet venni a kenyérsütőből, és egy kelesztőtálban duplájára kelesztetni - én benne hagytam a gépben a teljes program idejére (másfél óra).
A szépen megkelt tésztát két darabra osztottam, és lisztezett felületen, először az egyiket kinyújtottam. Az első adag kókuszos lett, ehhez a kókuszkrémet szétkentem a kinyújtott tésztán, majd (mint a bejglit) feltekertem. Ezután éles késsel kb. 2-3 cm széles csíkokra vágtam a rudat, majd a csigákat sütőpapíros/szilikonossütőlapos tepsibe helyeztem, egymástól viszonylag távol (hogy legyen helyük oldalra terjeszkedni). Végül 180 fokos (gázsütő 4-es fokozat) sütőben készre sütöttem.
A kakaós verzióhoz a másik adag tésztát szintén kinyújtottam, megkentem kb. 3-4 dkg-nyi olvasztott vajjal. Majd jöhetett a kakaópor, szigorúan szűrőn keresztül szitálva :) Nem vastagon hintettem, de nem hagytam ki egy négyzetmilllllimétert sem, egy kis darabka tészta sem látszódott ki a kakaópor alól. Ezután meghintjük porcukorral is, úgy, hogy a kakaópor ne látszódjon át a porcukros rétegen. Ezt a tésztát is feltekerjük, és a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint a kókuszos csigák esetében.
Még annyit, hogy a kész kakaós csigákat, még frissiben, forrón, meglocsoltam forró, vaníliáscukros tejjel (kb. egy deci tejbe egy csomag vaníliás cukrot tettem - de dupla adagnál, vagyis 2 deci tejbe is elég az egy csomag van.cukor). Ettől szaftosak, puhák maradnak. Legközelebb a kókuszosakkal is így teszek :)
Címkék:
Desszert,
Kelt tészta
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése