2012. november 10., szombat

Hűtős lángos


Nos, fitnesz napokat élünk :)

A Zuram édesanyja kínált meg ezzel a recepttel, előtte nem is hallottam még hűtőben kelesztett lángosról. Mondjuk az egész hűtőben kelesztés távol állt eddig tőlem :), pedig bizonyos pogácsafajtáknál kifejezetten ezt alkalmazzák.

Nah, vissza a lángoshoz :) Bár a mennyiség brutálisnak tűnhet, ha a család hajlandó kb. két naponta lángost reggelizni, akkor nyugodtan bele lehet vágni, mert hűtőben 5-6 napig is elvan a tészta. Amikor éppen megkívánjuk (a végén talán már nem annyira...), olajos kézzel csak ki kell belőle kanyarítani annyit (és adagonként megformázni), amennyit ki akarunk sütni.

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 1,5 e.k. só
  • 1 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kicsi doboz tejföl
  • 0,5 liter tej.

A hozzávalókból összeállítottam a tésztát (kenyérsütőgéppel...khm), majd cipót formázva belőle, egy nagyobb, mély edénybe tettem (hogy legyen helye megkelni). Folpack-kal lefóliázva beraktam a hűtőbe. A receptben az áll, hogy 24 órát illik állnia a hidegben, de én este készítettem a tésztát, reggel pedig már sütöttem. Senki sem panaszkodott ;)

Lángosformázás téren nem vagyok túl gyakorlott, a képen szereplő egyed (sütési sorrendben az elsők között volt) inkább hajaz formailag fánkra...de az íze azért határozottan lángososas vót :)

Tálalása ízlés(ficam) szerint :) Nálunk a hagyományos fokhagymás-sajtos-tejfölös, és a sajtos-tejfölös a befutó.

4 megjegyzés:

  1. Ehehehe...ez a recept megvan nekem is! :) Én úgy kaptam, hogy "szászberki lángos" :))) Illetve majdnem ezt, tojás nélkül. Igazából az a poén, hogy ezt elvileg nem is kell dagasztani, legalábbis én nem szoktam, csak összeáll a tészta és be a hűtőbe egy olajos zacskóban vagy tálban, mindegy. Másnap a legfinomabb, akkorra szépen megkel. Először nekem is fura volt, hogy MEGKEL A HŰTŐBEN??? Az a kényes, élesztős tészta?? De meg. És nagyon finom, gyors kaja vacsi van belőle. :))

    VálaszTörlés
  2. Akkor ugyanaz a recept van meg mindkettonknek, ugyanis a tojast es a dagasztast en csaptam hozza onkenyesen :) De hutos langos neven kaptam meg.

    Az eredetiben az szerepel, hogy lazan osszegyurjuk a hozzavalokat (a tojas nelkuli hozzavalokat), de nem kell kidolgozni. Le fogom tesztelni ezt is, es majd frissitem a bejegyzest :)

    VálaszTörlés
  3. Igenigenigen!!! Az az :) Szerintem azért jót tesz neki a dagasztás. :)

    VálaszTörlés
  4. Már jó ideje lecsekkoltam a különbséget a tojásos és a tojástalan verzió között, de csak most jutott eszembe közölni a tapasztalatot (pirulás)... Szóval nekem jobban bejön a tojásos :) Lágyabb a tészta, tojás nélkül nagyon kenyérszerű. Viszont tojással egy hétig nem üdültetem a hűtőben - sem :)

    VálaszTörlés