Karácsonyi főételként ezt a recit dobtam össze; az egyik "női" újságban olvastam :)
Sült kacsacomb vörösboros körtével
- 4 db kacsacomb
- 1 kg kacsazsír (én 1/2 kilót használtam)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 szál rozmaring
- 4 db körte (nem árt, ha puhább fajta)
- 4 dl vörösbor
- 6 db egész szegfűszeg
- 1/2 narancs leve és reszelt héja (végül beletettem egy egészét)
- só
- 2 e.k. méz
- kevés vaj
A kacsacombokat sóval, frissen őrölt feketeborssal és a friss rozmaringgal bedörzsöljük és egy napra hűtőbe tesszük (nekem fél napra, és szárított rozmaringra futotta; így sem volt panasz az ízére :) ).
A kacsazsírt az apróra vágott hagymával és az összezúzott fokhagymával felmelegítjük, majd (már egy tepsiben) beletesszük a combokat úgy, hogy a zsír teljesen ellepje, és 120-130 fokos sütőben puhára sütjük.
(Gyanítom, hogy egy letakarás nem ártott vóna neki, mert így kissé kérges lett kívülről... Nade a receptíró valszeg feltételezte, hogy ezt mindenki tudja...oszt mégse'.
Ja, és "spóroltam" a kacsazsírral, felesben, egymás után sütöttem a combikákat, így lett egy kilóból fél kiló zsír elhasználva...)
Ja, és "spóroltam" a kacsazsírral, felesben, egymás után sütöttem a combikákat, így lett egy kilóból fél kiló zsír elhasználva...)
A bort a szegfűszeggel, a narancslével és -héjjal, csipetnyi sóval és a mézzel felforraljuk, majd a körtéket takarék lángon puhára főzzük benne.
(Hogy a körtét meg kell é hámozni, vagy senem, azt nemtom. Én meghámoztam. És 2 db-ot egészben, 2 darabot felvágva, kicsumázva főztem meg.
A már eleve puhább húsú körte meg azért jobb, mert a bor hamar elillan róla, a kemény körte sohadesoha nem fog benne megpúúúhulni...legalábbis 4 deciben semmiképpen. Igen, ez is tapasztalat... :)) )
Miután a körték megfőttek, a levet leszűrjük (szegfűszeg, narancshéjreszelék eltávolítás ürügyén), a körtéket pedig 4-5 órán át állni hagyjuk benne. Tálaláskor újra felmelegítjük (a boros lötyit), kevés hideg vajjal besűrítjük, és a körtére locsoljuk.
Köretként a jó öreg krumplipürét alkalmaztam, de a recept mást említ:
1 kg sárga húsú burgonyát meghámozunk, vékonyra felszeletelünk, és egy tepsi alján szétterítjük. 3 dl húsleveslét öntünk rá (készülhet kockából is), és egy kevés kacsazsírt is, majd enyhén megsózzuk -borsozzuk, és 150 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.
BUÉK!!!
VálaszTörlésKöszönöm, Nektek is! :)
VálaszTörlés