Ez az édesség a gyerekkoromból valahogyan kimaradt... Felnőttként viszont igyekszem bepótolni a lemaradást :) Bejgli helyett idén ezt készítettem desszert gyanánt.
A recept egy kedves ismerősömtől származik. Először kicsit furcsálllllottam benne a babapiskótát, de a végeredmény meggyőzött :)
Madártej
- 4 tojás
- 15 dkg cukor
- 1,5 l tej
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 e.k. liszt
- babapiskóta/háztartási keksz
A tojásfehérjéket 3 e.k. cukorral kemény habbá verjük, majd kanállal a gyöngyöző tejbe (kb. 1-1,3 liter) szaggatjuk. (Fontos, hogy a tej éppcsak gyöngyözzön, ne lobogva forrjon!)
Kb. 1 percig főzzük (csak addig, míg a hab meg nem dagad kissé), megfordítjuk, a másik oldalát is főzzük egy kicsit, végül szűrőkanállal kiszedjük. (Legjobb egy szűrőedénybe. És ha nem akarjuk, hogy a hab összeessen, azonnal takarjuk le az edényt.)
A tojássárgákat 2 dl tejjel, a vaníliás cukorral, a liszttel és a maradék cukorral elkeverjük. Egy kevés meleg tejet öntünk hozzá, majd az egészet a többihez öntve összeforraljuk.
Összetört babapiskótát teszünk egy tálba (én babapiskóta-tallért használtam, oda lett a tördelés öröme... :) ), ráöntjük a forró krémet, a tetejére pedig rárendezzük a habgaluskákat.
Több variációját is kipróbáltam már egyébként...kicsit sűrűbben, több tojással, picit több cukorral... mindenhogy isteni :)
De finom! Sajnos halamosak vagyunk elfelejteni a régi jó recepteket. Köszi, hogy eszembe juttattad.
VálaszTörlés:) Az én kezem is sokszor csattan a homlokomon, amikor másoknál felfedezek régi ízeket, recepteket :)
VálaszTörlés