2010. július 21., szerda

Gulyásleves

Nem vagyok leveses. Illetve nem voltam, amíg Apjukkal nem találkoztam. Mert az édesanyja fantasztikusan főz, és imádom a leveseit. Nem a sima husileves hoz lázba, hanem a többi :)
Íme a gulyáslevese: (kb. 4-5 adag, bár ezt nem jegyeztem fel)
 
Hozzávalók:
  • 40 dkg sertéscomb
  • 3 szál répa
  • 2 szál zöldség
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szem krumpli
  • 1 szem paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 csomó petrezselyem
  • 1/2 e.k. őrölt pirospaprika
  • 1 t.k. köménymag
  • kb. 3/4 e.k. zsír
  • só, ételízesítő
Galuskához (vagy nokedli, kinek melyik):
  • 1 db tojás
  • liszt, amennyit felvesz
  • késhegynyi zsír
Elkészítés: kis lángon felolvasztjuk a zsírt, a köménymagot beleszórjuk és kicsit megpörköljük.
 
A feldarabolt húst, a hasábokra vágott répát és zöldséget beletesszük a köménymagos zsírba, fakanállal átforgatjuk, és fedő alatt, időnként megkavargatva pároljuk, míg a hús kicsit megfehéredik.
 
Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát és jól elkeverjük. Vízzel felöntjük, hogy bőven ellepje a húst és a zöldségeket.
Beletesszük a négybe vágott paradicsomot, a kicsumázott paprikát, a megpucolt, egész hagymát, sózzuk és ételízesítővel is ízesíthetjük (kb. 1-1 teáskanál mindkettőből). Fedő alatt, nagy lángon felforraljuk.
 
Miután felforrt, lejjebb vesszük a lángot, és lassú tűzön rotyogtatjuk tovább a levest.
Közben ízesítjük - sóval, ételízesítővel (ha kell még), és mogyorónyi Piros Arannyal.
Amikor a hús majdnem kész, beletesszük a levesbe a petrezselymet, a kockákra vágott krumplit, és még kb. 10-15 percig főzzük, majd beleszaggatjuk a galuskát (szaggatóval, vagy kiskanállal).
Amint a galuska megfőtt, kész is a leves :) Elvileg...
 
Most egyelőre fotók nélkül operálok (kivéve torták); igyexem majd pótolni a hiányt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése