2010. július 10., szombat

Vajkrém

Ezt a receptet (is) Edit Tortasulijából vettem.

"Egyszerű fehér vajkrém

  • 250 ml puha vaj
  • 1 vaníliás cukor vagy 1 teáskanál mandula, narancs, citrom stb., attól függően milyen tortát díszítünk.
  • 3-5 evőkanál víz esetleg tej vagy tejszín
  • 50 dkg porcukor
  • esetleg csipet só ami megtöri az édes ízét a krémnek.

Elkészítés:
Az alapanyagokból mixerrel folyamatos keveréssel sűrű krémet keverünk, és ha szükséges adunk hozzá még folyadékot, hogy könnyebben lehessen kenni. A jó minőségű krémhez legalább 10 percig kell a mixerrel keverni.

 
Ebből a krémből 3 különféle szilárdságú krémet szoktak készíteni attól függően, hogy milyen mintát akarunk csinálni. A kemény sűrű állagú krémekből jól lehet nagyobb virágokat kinyomni, mert nem fog összeesni és van tartása.
 
Torta bevonásához a közepes sűrűségű krémet használom inkább és a töltelékhez is ez a jobb vagy lágy krém. Nyilván ha több folyadékot adunk hozzá, akkor lágyabb krémet kapunk. Sokan vízzel csinálják, mert akkor nem romlandó a torta és nem kell hűtőben tartani, de én nem szeretem vízzel, mert azzal nem olyan finom, tehát én tejszínnel szabályozom a szilárdságát.
 
Ha a tortát bevontuk és néhány órát szobahőmérsékleten hagyjuk, akkor a külső felülete megszilárdul. Ha tökéletesen sima bevonatot akarunk, akkor miután a torta megszáradt egy kicsit kívülről, ...kb. 1 óra, egy sima szalvéta nagyságú zsírpapírt vagy mintázat nélküli papírtörölközőt fektetünk rá és egy késsel tükör fényesre lehet simítani a zsírpapíron keresztül."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése