Limaránál néztem ki ezt a receptet, és mivel szeretjük a sajtos bagetett (és könnyűnek tűnt az elkészítése is :) ), hát belevetettem magam...
Szeretek kelt tésztával dolgozni, amikor gyúrom, kicsit amolyan falusi, tűzrőlpattant menyecskének, asszonyságnak érzem magam, aki kenyeret rak a család asztalára (khm, ezen mit sem változtat, hogy többnyire édesség készül a kelt tésztából)...Nade pont a gyúrás/dagasztás miatt nem űzöm én ezt túl gyakran, kikészíti a kezeimet...úlláccik annyira mégsem vagyok Ősasszony :)
Szóval elővettem a régóta pihenő kenyérsütő gépemet, és végre rászántam magam a gépi dagasztásra. Halleluja! Minő ostoba voltam, hogy nem előbb tettem... Végülis így is lehetek tűzrőlpattant menyecske...akinek van fasza dagasztógépe :)
Mini sajtos bagettek
Hozzávalók:
- 50 dkg BL-80-as liszt
- 2 e.k. burgonypehely (elhagyható) (én el is hagytam, mert nem volt itthon)
- 1,5 t.k. só
- 0,5 dl olaj
- kb. 1,5 dl tej
- kb. 1,5 dl víz
- csipet cukor
- 2 dkg élesztő
A hozzávalókat belemértem a kenyérsütőm üstjébe, majd a dagasztó progit bekapcsolva, kb. 10-15 perc alatt szépen összeállt a tészta: sima felületű, nem ragacsos, szép kis gömböc :)
A gömböckét átraktam egy magas falú műanyag edénybe, és letakarva kb. egy óra alatt duplájára kelesztettem.
Miután Gömböcke megduplázódott, kiborítottam a tálból és 10 (kb.)egyenlő részre vágtam. A darabkákat gömbölyítettem és hagytam pihenni 10 percig. Limara bejegyzéséből kiderül, hogy ezt miért kell: "Ezalatt a sikérszálak ismét rugalmassá válnak, így ismét jól nyújthatóak."
Szóval a nyújtás: a darabokat lisztezett felületen egyenként kinyújtottam, hosszú, kb. 10-12 cm széles csíkokra. Nyújtás után hosszában félbehajtottam a tésztát, majd a keskeny végétől kezdve feltekertem.
Egy ideje szilikonlapot használok a sütéshez, most is így tettem: a gázsütő tepsijébe tettem a szilikonlapot, erre pakoltam a feltekert tésztákat, és letakarva duplájára kelesztettem (kb. 45 perc). Ezalatt a sütőt bedurrantottam 220°C-ra. A kelési idő félidejénél pedig betettem sütőbe egy (hőálló)tál vizet (ujjnyi magasan ért benne a víz). Hogy a gőzösítés is meg legyen oldva :)
Á, igen egy kenyérsütőgéppel sokkal könnyebb a dolog. Az enyém nemrég adta meg magát, ritkábban is csinálok kelttésztát...
VálaszTörlésHát ja. Én meg sem kísérelek már kézzel dagasztani, olyan, mintha bármelyik ujjam, bármikor bennemaradhatna a tésztában. Iszonyúan kikészül a kezem. Szerintem azért, mert a technikám sem az igazi, fene tudja.
VálaszTörlésA kenyérsütő gép nagyon jó munkát végez. :-)
Na, a lényeg lemaradt. Nagyon jól néznek ki ezek a sajtos bagettek!!!!
VálaszTörlésKiskukta, én gép nélkül már asszem nem is fogok próbálkozni :)
VálaszTörlésErika, sztem nekem a technikámmal és a kézerőnlétemmel is gáz van, kézzel nem is tudom normálisan kidolgozni a tésztát... :) :/