2010. augusztus 26., csütörtök

Somlói galuska



Olyan régen ettem somlóit... amolyan hagyományosat, autentikusat meg még tán sosem (csak nyomot hagyott volna bennem)... Hát nosza, keressünk receptet! Találtam is nagyon jónak tűnőt, Szamóca oldalán. Olyan jól hangzott, hogy muszáj volt kipróbálnom :) Nem csalódtam, isteni lett. Hogy is fogalmazzam meg finoman...az egész család két pofára zabálta :)

Bár fentebb belinkeltem a recept oldalát, azért ide is átmásolom (minimális változtatással) a szöveget.

Hozzávalók:

 
A sima piskótához:
  • 3 egész tojás, 
  • 3 evőkanál kristálycukor, 
  • 3 evőkanál rétesliszt.
A kakaós piskótához:
  • 3 egész tojás, 
  • 3 evőkanál kristálycukor, 
  • 2 evőkanál rétesliszt, 
  • 1 evőkanál holland kakaópor (vagy más jó minőségű cukrozatlan kakaópor).
A diós piskótához:
  • 3 egész tojás, 
  • 3 evőkanál kristálycukor, 
  • 2 evőkanál rétesliszt, 
  • 2 evőkanál darált dió.
A vaníliakrémhez:
  • 4 dl + 1 dl tej, 
  • 10 dkg porcukor, 
  • 2 tojássárgája, 
  • 4 evőkanál étkezési keményítő, 
  • 1 rúd vanília, 
  • 1 evőkanál vaj, 
  • (1 csomag vaníliás cukor).
A csokoládéöntethez:
  • 30 dkg jó minőségű étcsokoládé, 
  • 4 dl tejszín, 
  • 1/2 dl rum (vagy egy kiskanál rumaroma), 
  • 10 dkg porcukor.
 A díszítéshez: 
  • cukorral felvert habtejszín,
  •  és esetleg reszelt csokoládé.
Ami még kell az összeállításhoz:
  • 2 dl rum (vagy 2 dl vízben elkevert egy evőkanál rumaroma), 
  • 10 dkg porcukor, 
  • 20 dkg darabosra (véletlenül sem finomra!) vágott vagy darált dió, 
  • 20 dkg válogatott, megmosott jó minőségű mazsola.
A mazsolát legalább negyed órára áztassuk be a a porcukorral elkevert rumba, aztán szűrjük le, a cukros rumot és a rumos mazsolát külön-külön tegyük félre.


Elkészítés:

A piskótatésztákat elkészítjük (természetesen külön-külön a háromféle piskótához) a szokásos módon: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukor fokozatos adagolásával kemény habbá verjük, majd ebbe belekeverjük (még mindig habverővel) a tojássárgákat, végül kanállal a masszába forgatjuk a lisztet/liszttel elkevert kakaót/liszttel elkevert diót (óvatosan, de azért csomómentes legyen).


Kétféle módon süthetjük meg a piskótá(ka)t: 

  1. A különböző piskótatésztákat egyenként egy-egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  2. A háromféle tésztából egy evőkanállal váltakozó halmokat rakunk egymás mellé, aztán egymásra egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába vagy kisebb, magas falú tepsibe úgy, hogy mindig különböző tésztadarabok kerüljenek egymás mellé, aztán a tésztát előmelegített sütőben tűzpróbáig sütjük.

A megsült tésztát rácsra borítva kihűtjük.


A vaníliakrém elkészítése:

A vaníliarudat félbevágjuk, a belsejét a 4 deci tejbe kaparjuk, beledobjuk a tejbe a vaníliarudat is, és együtt felforraljuk. 

A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel, felhígítjuk a maradék 1 dl hideg tejjel, újra simára keverjük, majd óvatosan a vaníliás tejhez adjuk. Az így kapott keveréket állandó keverés mellett, lassú tűzön besűrítjük. 
Amikor besűrűsödött, levesszük a tűzről, és hozzákeverünk egy evőkanál vajat, és esetleg egy csomag vaníliás cukrot.


A csokoládéöntet elkészítése:


A csokoládét a tejszínbe tördeljük, beleszórjuk a cukrot, és lassú tűzön, gyakran kevergetve felforraljuk. Mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és időnként megkeverve kihűtjük. Amikor már langyosra hűlt, belekeverjük a rumot.


A somlói galuska összeállítása:

Ha egy formában, együtt sütöttünk a különböző tésztákból egy piskótát, akkor vágjuk a piskótakorongot vízszintesen három egyforma vastagságú szeletre.

Egy lapot helyezzünk vissza a sütéshez használt tortaforma vagy tepsi aljára. 

Locsoljuk meg a mazsola áztatására használt rum harmadával. Aztán kenjük rá a vaníliakrém harmadát. A vaníliakrémre pedig szórjuk rá a mazsola és a dió felét. 

Ezután helyezzünk a formába egy újabb piskótalapot. Óvatosan nyomkodjuk le. Öntözzük meg ezt is a rum harmadával, kenjük be a vaníliakrém harmadával, szórjuk meg a dió és mazsola maradékával, aztán fedjük be az utolsó tésztalappal. Ezt a lapot is nyomkodjuk le, öntözzük meg a maradék rummal.

Ezután kétféleképpen folytathatjuk a munkát attól függően, hogy hogyan szeretnénk tálalni a somlóit:
 

  1. A legfelső tésztalapra rákenjük a maradék vaníliakrémet.
     
  2. Az eddig összeállított süteményről levesszük a kapcsos tortaforma oldalát, és nem csak a sütemény tetejét, de az oldalát is bevonjuk a vaníliakrémmel, a krémet szépen elsimítjuk, a tetejét pedig felezett diószemekkel vagy reszelt csokoládéval díszítjük. Így tortaként is tálalhatjuk a somlóinkat.

A kész süteményt hűtőszekrénybe tesszük legalább 1-2 órára, hogy az ízei összeérjenek.







A tálalásnak is legalább kétféle módja van:
  1. Egy nagyobb evőkanállal jókora darabokat szaggatunk a tésztából úgy, hogy egy-egy tányérra, tálkába mindenféle tésztából jusson. Minden adagot bőven meglocsolunk rumos csokoládéöntettel és cukros tejszínhabbal díszítünk.
     
  2. A süteményt tortaként is szeletelhetjük. Minden tányérra egy szelet kerül. A szeleteket öntjük le a csokiöntettel, aztán tejszínhabrózsát nyomunk rájuk.

Kicsit bonyolultnak tűnik a hosszabb leírás miatt, de egyáltalán nem az. Érdemes kipróbálni :)

Annyit hozzátennék, hogy nekem ez a krém mennyiség kevésnek tűnik, a torta oldalait nem tudtam volna bekenni vele...

Ööö, és nem díszítettem ki a tortát (ezt a típust választottam), saját (gyors ;) ) fogyasztásra készült. De ha kellett volna pucc rá, akkor felvert tejszínnel kentem volna be az oldalát és körben a tetejére habrózsákat nyomtam volna.

5 megjegyzés:

  1. Szépeket készítesz,gratulálok!
    Szerettem volna olvasód lenni,de nem tudom bejelölni. nem jön elő a lehetőség.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! De még nagyon kezdő vagyok :)

    Hm, én látom a Rendszeres olvasók modult, adminként és olvasóként is...eddig legalul volt, most feljebb tettem (a Magamról alá), hátha ennyi is megoldja a problémát...

    VálaszTörlés
  3. Látom,és tudom is a módját,de üres lap jön nekem elő,tehát nem tudok mégsem bejelentkezni olvasónak. Nem tudom miért,majd még próbálom. De ez esetben is vedd úgy,hogy be vagyok jelentkezve Hozzád!:))

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm :))
    Még egy dolog jutott eszembe; én hasonló esetekben böngészőt váltok. Nem mindig jön be, de első lépésként mindig ezt próbálom meg.
    Nem a feliratkozásért lobbizok ennyire, csak most már engem is birizgál, hogy mi lehet a technikai gubanc... :)

    VálaszTörlés
  5. Merkur HD | Xn-Net Games
    Merkur HD | Xn-Net Games. Merkur HD | Xn-Net Games. 제왕 카지노 메리트 카지노 주소 The Merkur HD is an extremely compact HD model with a stylish chrome finish and 바카라

    VálaszTörlés