2010. augusztus 15., vasárnap

Ganache (gánáss)

Hogy mit takar a kifejezés (és hogy miből, hogyan készül), azt Edit Tortasulijából megtudhatjuk :)

"Ganache: egy tejszínnel vagy vajjal összekevert olvasztott csoki, amit nagyon szépen lehet torták bevonására, töltésére,  csokibomba bevonásához, csokigolyókhoz stb. használni. Szerintem a legfinomabb csokimázat ebből lehet csinálni, szinte mindenre fel lehet használni amihez csoki kell. Lehet belőle sűrűbb krémet csinálni amit truffle golyókhoz vagy töltelékhez kiváló, vagy ha hígabb, akkor öntetnek használhatjuk. A ganache-t fel is habosíthatjuk és tortába tölthetjük. Ha lehet akkor a legjobb minőségű csokit használjuk ehhez."

Hozzávalók:

    * 480 ml főző tejszín (vagy habtejszín)
    * 56 dkg csokoládé

Ha csak tortabevonáshoz használjuk, akkor ennek a mennyiségnek a fele is elég. Fehér csokis verziójához pedig az arányokat is változtatni kell - a fehér csokinak közel dupla mennyiségűnek kell lennie, mint a tejszínnek.

A főzőtejszínt felmelegítjük; legyen jó meleg, de ne forrjon. A csokit közben feldaraboljuk, majd beletesszük a meleg tejszínbe. Kicsit állni hagyjuk, majd alaposan elkeverjük (míg a csoki teljesen el nem olvad).



"Lehet ízesíteni esetleg kevés mézzel amitől szép fénye lesz a máznak, alkohollal, fahéjjal, ha édesebbre szeretnénk akkor a tejszint cukorral együtt melegítsük fel.

Hűtőben sokáig eltartható és újra melegítve felhasználható.

Ha fel akarjuk habosítani akkor addig varjunk vele amíg kihűl, majd egy habverővel verjük jó habosra. Keverhetünk bele vajat is ha dúsítani akarjuk. Ha máznak használjuk, akkor várjunk vele amíg kicsit kihűl,  majd a torta közepébe öntve hagyjuk szétfolyni és gyorsan egyengessük el egy késsel."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése