2010. augusztus 1., vasárnap

Töki pompos



A TV Paprika Íz és hagyomány c. műsorában találkoztam először ezzel a fogalommal. És a fogalom mögött micsoda kaja lapul! Nyam-nyam...Kicsit variáltam az alaprecepten (csak a feltétkészítésbe nyúltam bele), hogy jobban feküdjön szánk ízének.
 
A mai pompost két tepsiben sütöttem (23x32 cm-esek). Vegyesen használtam vörös- és lilahagymát, és friss élesztő híján 2 csomag instantosat alkalmaztam. Hát ami éppen volt itthon, nah :) Ahol zsír kellett, ott a félig sült bacon zsírját használtam fel.
 
Töki pompos
 
Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 5 k.k. cukor
  • 2 db közepes nagyságú krumpli
  • zsír
  • 2 fej lilahagyma
  • 40 dkg bacon
  • 1 nagy pohár tejföl (lehet kicsit több is)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg sajt
A krumplit kockákra vágva, sós vízben puhára főzzük. A bacon-t felkockázzuk és serpenyőben elősütjük.
 
Az élesztőt a 2 dl langyos tejben feloldjuk, majd hozzákeverjük a cukrot. A lisztet átszitáljuk, a közepébe fészket készítünk, és beleöntjük az élesztős cukros tejet. Kevés lisztet keverünk bele, és langyos helyen kelni hagyjuk.
 
Eközben a lilahagymát vékonyan felszeleteljük, a tejfölbe belenyomjuk (vagy reszeljük) a megpucolt fokhagymagerezdeket, és a sajtot lereszeljük.
 
A főtt krumplit a megkelt élesztős liszt tetejére nyomjuk (krumplinyomóval), és a krumpli főzőlevével összedolgozzuk a tésztát (ha a lé nem elég, pótolható langyos sós vízzel...kb. fél liter folyadék kell hozzá). Addig dagasztjuk, amíg az edény falától elválik, és a teteje is sima lesz.
A tál alját gyengén lezsírozzuk, erre kerül a kidolgozott tészta; a tetejét kissé belisztezzük és félretesszük pihenni.
 
Egy sütőtepsit kizsírozunk (legjobb a sütő gyári tepsije, kisebb tepsiben nagyon magas lesz a tészta..bár ha valaki azt szereti... :) ) és ebben terítjük szét a duplájára kelt tésztát. A tetejét villával megszurkáljuk és konyharuhával letakarva még a tepsiben is pihentetjük kicsit.
 
Jól előmelegített sütőben (vagy felfűtött kemencében) elősütjük, közben megfordítjuk, hogy egyenletesen süljön. Kb. 15-20 perc szükséges ahhoz, hogy szép, aranyló tésztát kapjunk (kemencében 5-10 perc).
Ekkor kivesszük, tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel, rászórjuk a sült bacon-t és végül a reszelt sajtot is. Újabb 10 percre visszatesszük a sütőbe és készre sütjük.
 
A recept eredetijében nem lilahagyma, hanem vöröshagyma, valamint nem bacon, hanem húsos füstölt szalonna szerepel. És a szalonna nincs elősütve.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése