2012. november 8., csütörtök

Hamburger




Nos, asszem nem szorul magyarázatra, miért készítettem hambit :) Valószínűleg minden konyhában készül legalább egyszer az életben...de inkább jóval többször :)

A receptek 2 helyről származnak. A hamburgerzsömle/zsemle (kinek melyik szimpatikus) Limarától, a husi pedig Vrábel Kriszta blogjáról.

Hamburgerzsömle:

  • 60 dkg liszt
  • 2 dl langyos tej
  • 2 e.k. cukor
  • 1 kis pohár natúr joghurt (Limaránál 100g)
  • 0,5 dl olaj (Limaránál 40g)
  • 2 t.k. só
  • 1 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • (+ 1 tojás a lekenéshez).

A hozzávalókat belemérem a kenyérsütőgép üstjébe, és dagasztás/kelesztés programon elkészíttetem a géppel a tésztát (1,5 óra).

A kész tésztát enyhén lisztezett felületre borítottam, majd 9-10 db nagyjából egyenlő részre osztottam. Első alkalommal 10 db-ot készítettem, másodjára már csak 9-et. És azért "nagyjából", mert nekem nem igazán sikerülnek egyformára :)

Egyenként megformáztam a zsömiket, szilikonlappal borított sütőlemezre tettem őket, és hagytam, hogy kb. duplájukra keljenek.

Végül felvert egész tojással megkentem őket, és 180 fokos sütőben (gázsütő 4-es fokozat) szép pirosra sütöttem őket, kb. 15-20 perc alatt.


Hamburgerhús:

  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 2 e.k. zsemlemorzsa
  • mustár, só, bors ízlés szerint.

Nem cifráztam, az összes hozzávalót egyszerre összegyúrtam, és (mivel volt rá idő) kicsit beraktam a hűtőbe "érlelődni". Amikor eljött az ideje, lapított pogácsákat formáztam a husiból (9-et, de kicsiket csináltam - amúgy kb. 5 db egészséges méretű húspogi jön ki belőle), és forró olajban kisütöttem.

Tálalás:

Ízlés szerint rakható a húshoz bármi a zsömlébe: pl. uborka, paradicsom, sajt, csalamádé, mustár, ketchup, majonéz, stb. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése