2010. június 13., vasárnap

Kakaós piskóta

Kakaós piskóta:
  • 6 tojás
  • 18 dkg liszt
  • 18 dkg cukor (ebből 2 e.k. a kakaópor)
  • csipet só
  • 1 csomag sütőpor
Előkészítés: a tojásokat szétválasztjuk. A cukrot átszitáljuk. Kimérjük a lisztet (levonva belőle a kakaópor súlyát), hozzáadjuk a kakaóport és a sütőport, összekeverjük, majd így szitáljuk át. Egy 25 cm-es tortaformát kikenünk margarinnal. (Vagy vajjal, vagy zsírral, vagy egyéb zsiradékkal...más most nem jut eszembe :) )
Elkészítés: elektromos habverővel a tojások fehérjét a csipet sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk kanalanként a cukrot és kemény habbá verjük.

A habhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, a habverővel belekeverjük, majd a lisztet beleöntjük, és kanállal/fakanállal beleforgatjuk.

A masszát az előkészített tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. De legbiztosabb, ha tűpróbát végzünk :)

Tippek:
  • -mindig előmelegített sütőbe tegyük a tésztát
  • -a fehérjehab tényleg kemény legyen
  • -ne hagyjuk a masszát állni, mihamarabb tegyük a sütőbe
  • -a mitsussek.hu-n olvastam, hogy két fázisban kell sütni a piskótát: az első 10-15 percben magasabb, a hátralévő időben pedig alacsonyabb fokozaton. Így jól átsül, de nem ég meg a tészta.

Még a saját tapasztalataimat idebiggyeszteném:

Korábban mindig megszívtam a kakaós piskótával, soha nem akart feljönni a tészta. Úgyhogy (biztos, ami biztos alapon) jobbnak láttam, ha sütőport is alkalmazok.
Valahogy a kakaós liszt nyúlósan, csomósan keveredik a tojásos masszába (legalábbis nekem :) ), úgyhogy kicsit rásegítek a habverővel. De igyekszem nem összetörni a habot.

Sütés: hagyományos gázsütőm van, fogggalmam sincs a fokozatokhoz tartozó hőmérsékletekről... (bár azt hiszem létezik erre is egy okos táblázat...nameg sütőhőmérő). Szóval én úgy sütöm a piskótát, hogy mielőtt nekiállok az előkészületeknek, bedurrantom a sütőt 8-as fokozaton (előmelegítés címén), majd amikor beleteszem a tésztát, leveszem 6-osra. Kb. 6-8 perc után, amikor a pittykóta már szépen feljött (neeem, nem sütőajtót nyitogatva kuksolom, az tilos), még lejjebb tekerem, 5-ösre. Így összességében kb. 20 perc alatt szépen meg/átsül.

Ma ez lett belőle:

kakaós piskótakarika






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése