Nekem nagyon bevált ez a recept, de azt hiszem egyetlen trükkje van a piskóta sütésének: a por állagú alapanyagok átszitálása. Ettől lesz a massza/tészta jó levegős.
Piskóta:
* 6 tojás
* 18 dkg liszt
* 18 dkg cukor
* csipet só
Előkészítés: a tojásokat szétválasztjuk. A cukrot és a lisztet is átszitáljuk. Egy 25 cm-es tortaformát kikenünk vajjal/margarinnal.
Elkészítés: a tojások fehérjét a csipet sóval habosra keverjük (elektromos habverővel...fő a kényelem). Hozzáadjuk kanalanként a cukrot és kemény habbá verjük.
A habhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, az e. habverővel belekeverjük, majd a lisztet beleöntjük (esetleg egyszerre beleszitáljuk), és kanállal/fakanállal beleforgatjuk.
A masszát az előkészített tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. De legbiztosabb, ha tűpróbát végzünk :)
Tippek:
* -mindig előmelegített sütőbe tegyük a tésztát
* -a fehérjehab tényleg kemény legyen
* -ne hagyjuk a masszát állni, mihamarabb tegyük a sütőbe
* -a mitsussek.hu-n olvastam, hogy két fázisban kell sütni a piskótát: az első 10-15 percben magasabb, a hátralévő időben pedig alacsonyabb fokozaton. Így jól átsül, de nem ég meg a tészta.
Piskóta:
* 6 tojás
* 18 dkg liszt
* 18 dkg cukor
* csipet só
Előkészítés: a tojásokat szétválasztjuk. A cukrot és a lisztet is átszitáljuk. Egy 25 cm-es tortaformát kikenünk vajjal/margarinnal.
Elkészítés: a tojások fehérjét a csipet sóval habosra keverjük (elektromos habverővel...fő a kényelem). Hozzáadjuk kanalanként a cukrot és kemény habbá verjük.
A habhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, az e. habverővel belekeverjük, majd a lisztet beleöntjük (esetleg egyszerre beleszitáljuk), és kanállal/fakanállal beleforgatjuk.
A masszát az előkészített tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. De legbiztosabb, ha tűpróbát végzünk :)
Tippek:
* -mindig előmelegített sütőbe tegyük a tésztát
* -a fehérjehab tényleg kemény legyen
* -ne hagyjuk a masszát állni, mihamarabb tegyük a sütőbe
* -a mitsussek.hu-n olvastam, hogy két fázisban kell sütni a piskótát: az első 10-15 percben magasabb, a hátralévő időben pedig alacsonyabb fokozaton. Így jól átsül, de nem ég meg a tészta.
Közeleg az uram szülinapja, tervezem, hogy sütök neki egy tortát. A bökkenő, hogy még az életben nekem szép magas piskótám nem sikerült. A sütés utolsó fázisában összeesett, hogy rossz volt nézni. :-) Kipróbálom a receptedet mindenképpen!
VálaszTörlésÁtszitálós tippet megfogadom. :-)
Én is gondban voltam a piskótával, nekem minden második tortám nagggyon gáz lett :) Viszont ezzel a recivel még nem sültem fel soha...kopp-kopp-kopp.
VálaszTörlésA sütés végén nekem is kicsit megroggyan a teteje, de ez normális. Durván nem illik összeesnie :)
Én még a sütési fokozatokkal, idővel szoktam zsonglőrködni, mert az sem mindegy...az én sütőmben legalábbis nem :)
Sok sikert a tortához! Milyet akarsz csinálni? Majd írd meg légyszi, hogy sikerült :)
November közepéig még gondolkodhatom, valamit innen szeretnék alkotni, tőled. :-)
VálaszTörlésHűűűha...akkor nem árt, ha összeszedem magam, hogy legyen miből válogatni ;)
VálaszTörlés